Автор Тема: Забраната важи за България, Северния и Южния Полюси!  (Прочетена 3531 пъти)

Павел Якимов

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
    • Българска Асоциация за Запазване на Грабливите Птици (БАЗГП) - Соколарската Асоциация
Нека само да уточня, че от заглавието на темата: \"ЛОВЪТ С ПТИЦИ Е ЗАБРАНЕН В БЪЛГАРИЯ!\" обикновения човек не е задължен да знае за какъв точно лов става въпрос или може да се двоуми, понеже има и лов с корморани (по-правилно би било даже да се нарече рибоЛов). Та, уважаеми читателю, тук става въпрос не за някакъв странен, непонятен и объркан лов \"с някакви си там птици\", а днава въпрос чисто и просто за лов с ХИЩНИ птици. Или т.нар. СОКОЛАРСТВО!

Соколарството, во кратце може да се обясни така - лов с обучена хищна птица на дивеч в тяхната естествена среда.
Има разлика между \"Соколарство\" и \"Лов с хищни птици\".

Ловът с хищни птици е забранен в родината ни поради простата причина, че \"далновидността\" на политиците до момента е замъглена от други \"значими\" фактори, които оказват влияние на решенията им.

Но противно на мнението на противниците на нашата идея за възстановяване на тези наши древни традиции, днес Соколарството е добре познато и легитимно в природозащитното и ловното законодателства на 95% от страните в Европа и по света. Държавите, в които то се практикува, използват специална законова уредба за регулиране на този лов и предотвратяване на бракониерството. Успоредно с това съществуват и се изпълняват програми за възстановяване и пускане в природата на редица защитени или почти изчезнали видове хищни птици, като напр. соколът-скитник, калифорнийският кондор, мавританският керкенез, прерийният сокол и мн. др. В света няма програма за възстанвяване на хищни птици, без тя да е изпълнявана или взаимствана от Соколарите и техните единствено работещи методи. Изкуственото размножаване в контролирани условия, качественото лечение и правилното възстановяване в природата, без опасност за разселените екземпляри, са само малка част от приноса на соколарите по света.

Обединявайки желанието си за повсеместно добруване на хищните птици, през 1968 година е създадена Международната асоциация за соколарство и запазване на грабливите птици (International Association for Falconry and Conservation of Birds of Prey – IAF). В нея членуват близо 50 страни, сред които и България в лицето на БАЗГП. IAF е приета за член на Световния съюз за защита на природата (IUCN), в който са и организации като Birdlife International, WWF и др.
 
С резолюция от 09.09.1977 година Соколарството е легитимно признато от Постоянния комитет на Конвенцията за запазване на европейската дива природа и естествени местообитания (The convention of the conservation of European Wildlife and Nature habitats), позната още като Бернска конвенция.

Международният Съвет за Лова и защита на дивата природа (The International Council for Game and wildlife conservation – CIC) признава соколарството и го определя като „най-природосъобразен начин на лов”.
 
Конвенцията за международна търговия със застрашени видове на дивата флора и фауна - CITES в своя резолюция от 20.10.1997 год. също посочва соколарството като легитимна дейност.

Документ на Органа на съвета на Европа (Economical and Social Committee) от 25.05.1997 год. посочва: „Соколарството е легитимен и древен спорт, на който трябва да бъдат предоставени условия за съществуване”.
 
Според Европейската Комисия Соколарството е „благоразумно използване”.


Днес практикуването на Соколарството е регламентирано в ловното и природозащитно законодателства на редица страни по света, сред които: Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия, Швейцария, Белгия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Холандия, Швеция, Дания, Исландия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Словения, Хърватия, Македония, Русия, Сърбия и Черна Гора, Естония, Литва, Украйна, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Киргизия, Грузия, Армения, Монголия, Китай, Япония, Индия, Индонезия, Филипини, Пакистан, Гърция, Турция, Ирак, Кувейт, Сирия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Либия, Тунис, Алжир, Мароко, Мавритания, ЮАР, Зимбабве, Мексико, Ел Салвадор, Перу, Салвадор, Бразилия, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада и мн. др.

Първата и единствена соколарска организация в България, която активно се занимава с проблемите на това древно ловно изкуство е Българската асоциация за запазване на грабливите птици. БАЗГП е неправителствена организация, учредена на 13.04.2001г. в гр. София. Основна цел на Асоциацията е опазването на грабливите птици, техните местообитания и хранителна база; оказване съдействие на държавни и териториални институции и други неправителствени природозащитни организации в тяхната дейност за запазване на дивата фауна и в частност грабливите птици; популяризиране значението на грабливите птици за нормалното функциониране на екосистемите; подпомагане чрез екологосъобразни мероприятия популациите на редките и защитени видове грабливи птици; реинтродукция на изчезнали от фауната на България видове; ограничаване на незаконното убиване, улавяне и търговия с грабливи птици и техните яйца.
От 2002 година БАЗГП е асоцииран член на Международната асоциация по соколарство и запазване на грабливите птици.
От 2011 година БАЗГП сключва споразумение за сътрудничество с най-големия ловен портал у нас и на Балканите - БГ Лов.
От 2013 година БАЗГП е член на НЛРС-СЛРБ - най-голямата Неправителствена организация у нас и на Балканите.ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ПО ТЕМАТА ЗА СОКОЛАРСТВОТО МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК - www.sokolarstvo.eu

Соколарски поздрав!
« Последна редакция: 11 Юли, 2017, 04:03:56 pm от Павел Якимов »
www.sokolarstvo.eu

www.falconrybg.eu

Соколарят си е птица упорита!
Не го ли ритнеш - не излита!