Автор Тема: Развъждане и раждане на ловните кучета  (Прочетена 4456 пъти)

joro7201

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 25
    • Профил
Оптималната възраст за първото оплождане на младото куче е 18 месеца, когато те са завършили своя растеж и развитие, разгоненост може да има и по рано, още на 8-10 месечна възраст, но тя се пропуска за да се даде възможност на кучето да се развие нормално и укрепне физически. Пределната възраст за разплод на женските е 7 години, а за мъжките 8 години. Целесъобразно е младите женски и възрастните женски да се покриват от мъжкар на средна възраст. Мъжките разплодници трябва да са с по-висок клас, т.е. комплексната им оценка от естериор, произход и работни качества да превъзхождат тези на женската. За разплод се утвърждават мъжки кучета само с комплексни оценки, мн.добър и отличен.  Външните признаци, че кучката е разгонена са: нервна е, външните й полови органи са набъбнали, от  тях се отделят капчици кръв е често препикава. Докато се отделя кръв кучката не допуска при себе си мъжки, заплождането става след като се прекрати отделянето на кръв, най-добре към 9-12 ден от началото на разгонването, през които кучката охотно допуска мъжкаря.

Бременността продължава от 58 до 65 дни и зависи както от породата на майката така и от броя на кученцата които ще се родят. Едрите породи и многоплодните майки имат обикновено по-продължителна бременност. Оптимално една майка от едрите породи може да откърми 6-7 кученца, а от дребните 3-4. Раждането продължава 4-6 часа и обикновено не се нуждае от акушерска помощ, но по някога се получават усложнения, особено трябва да се внимава, ако се появят мъртво родени кученца, опасността идва от това да остане някое мъртво неродено в утробата на майката, за това е необходимо предварително да определим броя на кучетата в утробата на майката и ако имаме съмнения, че може да е останало неродено кученце или не е изхвърлила изцяло плацентата и не се е изчистила и женската изглежда прекалено изтощена може да й помогнем като купим от аптеката 2 ампули за контракции OXYTOCIN, който се бият мускулно, след 7 час от началото на раждането й се бие първата и 1 час след това, ако е необходимо се бие и втората. Изтичането на розова слуз е нормално. Следейки състоянието на женската при необходимост се търси помощ от ветеринар.

Първите часове след раждането е нужно повишено внимание на стопанина за да не бъдат смачкани кученцата от майката, която често ляга върху тях, особено ако е първескиня при което част от тях биват смачкани или задушени. За да се избегне този проблем на майката е необходимо да се предостави по-обширно място, а не да се остави в колибата където живее, обикновено в нея е тясно. При самото раждане кучката извършва много движения при което изпомачква и задушава част от новородените. По време на раждането на майката се дава хладка вода за пиене и 2-3 дни след това се храни по малко но често с лека и разнообразна храна, съдържаща белтъчини, витамини и мин. вещества и да бъде високо калорична. Новородените кученца са слепи, без зъби на 3 и 5 ден след окучването закърнелите пръсти/вълчи нокът/ и опашката при някой породи се отстраняват с остра ножица. Малките проглеждат към 14 ден. При бозаенето си от млечната жлеза малките кучета я масажират и стимулират с предните си крака спомагайки за отделянето на повече кърма, поради което към 16 ден от раждането трябва да се обърне внимание на ноктите на предните крака, които израстват бързо и причиняват болка на майката и тя често става раздразнителна и ги хапе. Те съответно се изрязват в бялата си и прозрачна част без да се засяга живеца.

До приключване на кърменето към 30 ден, след това започва постепенното им захранване поради намаляване на млякото на майката. Хранят се по- малко, 4-5 пъти на ден на равни интервали, за да избегне стомашните разстройства, които са чести на този етап от развитието се избягва рязката смяна на храната. Какво имам предвид: аз например храня майката с JUNIOR докато кърми, така че след 30 ден захранвам малките със същата храна и досега не съм имал проблем. Друг чест проблем е мастита, често поради лъжлива бременност или след раждане на мъртви кученца и в 2 случая женската отделя мляко и се налага да я доим и мажем известен период с канфоросицилико и антифимиглин за да избегнем мастита.

треньор

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 129
    • Профил
Отг: Развъждане и раждане на ловните кучета
« Отговор #1 -: 27 Януари, 2009, 10:01:49 am »
По-удачния и често практикуван начин, да се предотврати мастита при женската е като и се дава по 100гр. нискокалорична гранула/ с минимално количество мазнини/ за целия ден. Това се прави за четири -пет дни , като успоредно с него кучето трябва да се движи/ разхожда/.
Целта в този случай е чрез минимално количество храна , кучката да не отделя мляко- поради минималния прием на калорий вместо да отделя мляко , организма е принуден да го използва за да си набави необходимите калорий/ липсващи от приема / за да поддържа жизнените си функций- да обезпечи енергийната нужда от калорий за жизненоважните органи..
Чрез подобни действия кучето за около пет-седем дни се въстановява напълно, премахва се риска от развитие на мастит и то се връщакъм нормалното приемане на съответното количество калорий;)