Автор Тема: Пробуждане на ловните инстинкти на птичар  (Прочетена 5578 пъти)

joro7201

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
  • Профил
Сядането не ви интересува особено много по време на лова. Неговата главна задача е да улесни усвояването на командата \"Легни!\" по време на обучението. В действителност много по-лесно е кучето да се научи да ляга от седнало положение, отколкото от изправено. Лягането има двойно значение:

- То е акт на подчинение, което ще се окаже необходимо в следващите фази на обучението;

- Понякога се налага да накарате кучето да остане неподвижно, докато вие се занимавате с нещо друго.

Когато вървите и кучето е до вас на ремък, спрете го и изкомандвайте: \" седни!\". Дръпнете едновременно с това каишката с надлъжно движение назад. Можете да си помогнете и като натиснете тазовото поясче на кучето надолу. След като седне, го възнаградете.

Уверете се, че кучето добре е усвоило командата \"Седни!\" преди да преминете към \"Легни!\".

Когато кучето е в седнало положение, дайте му команда: \"легни!\". Същевременно натиснете с крак ремъка в близост до нашийника отгоре надолу. Не поздравявайте кучето, когато го притискате към земята! Постепенно трябва да намалите натиска и грижейки се кучето да остане в тази позиция, повтаряйте: \" легни!\". Докато не се подчини на командата, е нужно да останете до него. Когато получите положителни резултати, въведете понятието \"Остани!\". Едва след като това упражнение бъде усвоено, можете да използвате и повикване.

След правилното усвояване на тези команди на кучето се закупуват домашни падпъдъци или гълъби и се преминава към неговото практично обучение на полето, където предварително поставяме една две птици, след което връзваме на кучето 5 до 8 метра повод. Водача започва да направлява на зиг-заг против вятъра насочвайки го на предварително скритата птица с повод, свирвания и жестове.

Младото куче натъквайки се на птицата тя излита и се затаява в тревата. Водачът е доволен, ако кучето подуши следата й и прояви интерес към миризмата от дивеча, като го поощрява с погалвания или лакомства. Водачът задържа кучето на мястото като го командва \"легни\". След няколко опита кучето натрупва опит, започва да прихваща миризмата на птицата и проявява интерес, като поведението рязко се променя, ранното безразличие на жестове, свирвания на водача и както не съвсем приятно подръпвания с повода стават за него желани сигнали които го напътстват за по-бързото откриване на дивеча. От този момент вниманието на кучето се води от направлението на водача. Неприятните в началото команди и неприятните само по себе си действия се подкрепят с желанието от кучето всеки път среща с птица.

Командите се отработват докато се получи постоянен интерес към дивеча и се задържи стойката с команда \"легни\".Стойката е необходимо да се затвърди и да се предотврати гонидбата на птицата после излитането, което се постига с помощта на дългия повод и правилното изпълнение на командата \"легни\" и напременното пресичане на нежеланите действия, кучето усещайки повода разбира, че нито една команда на водача не може да остане без внимание. С времето повода се скъсява и премахва.

треньор

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 129
  • Профил
Отг: Пробуждане на ловните инстинкти на птичар
« Отговор #1 -: 29 Декември, 2008, 11:51:09 am »
Колега, незнам откъде си преписал твоя пост, НО от него оставам с впечатлението , че посочените команди имат за цел да помогнат на кучето и водача му да се отработи спокойствието пред дивеча т.нар. твърда стойка.
От 20години се занимавам с обучение на птичари, а от 6 правя това професионално. Искам да отбележа няколко неща който са следствие от дългогодишна ми работа с птичари:

1.За да се усвои от кучето твърдата стойка пред дивеча от първостепенно значение е преди това, обучаващия кучето БЕЗПОГРЕШНО да определи конкретния тип нервна система на кучето с което ще работи. Това е необходимо защото според конкретния тип нервна система се избира и конкретен метод за усвояване на стойката.
2.Преди започване на заниманията, обучаващия трябва да е наясно с поне два начина за стимулация на кучето за да го провокира към проява на това унаследено от родителите си ловно качество.
3.При заниманията с кучето обучаващия трябва да знае как да реагира в момента в който кучето прояви коректно поведение или когато то сбърка.Ето пример: кучето е на дълъг повод и след няколко спирания посредством него то самичко спира пред дивеча- тогава какво трябва да направи обучаващия? Трябва ли да има контакт между кучето и дивеча? След като кучето нееднократно самичко започне да спира пред дивеча , каква е задачата на обучаващия? Ако тези неща не се знаят - се оказва че обучаващия си е губил времето.
4.При птичарите НЯМА СЛУЧАЙ в който чрез команда за послушание да се накара кучето да спре пред дивеча, защото птичаря е със силна ловна страст и именно тя не му дава спокойствие, когато е усетил миризмата на дивеча. Именно заради тази силна ловна страст , когато е на стойка , птичаря е с натоварена на 100% нервна система. Съществува метод , който се основава на командата Легни  за да се накара едно куче да отбележи миризма- но той се ползва при обучение на кучета откриващи наркотици , скрити хора и т.н.Метода се базира на това , че при обучението на кучето то съобразява , че щом като усети конкретна миризма трябва да седне или легне.
Именно за да се избегнат подобни неясноти , издадох ДВД за обучение на птичари. В него е показано отработването на всички команди за послушание по НЯКОЛКО начина / за да се вземе под внимание конкретния тип нервна система на кучето/ , показано е как да се подготви работния терен , в който ще се усвоява стойката.Освен ,че всичко това се визиолизира по време на гледането, тече и коментар към всяко отделно упражнение- така обучаващия освен че вижда какво и как трябва да прави, слуша и защо , кога и как трябва да направи. Предвидил съм и факта, че някои собственици на кучета нямата необходимия опит и съм дал инструкции преди започване на всяка команда какво трябва да се направи , по време на нея , след като приключи и кога да стане това.
Обучението на птичаря е важна задача за водача му- не бива да забравяме, че не е нужно да правим кучето робот- необходимо е да се доверим на неговите вродени ловни качества....

joro7201

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
  • Профил
Отг: Пробуждане на ловните инстинкти на птичар
« Отговор #2 -: 29 Декември, 2008, 07:07:01 pm »
Тренер това е \"Егерский метод натаски легавых\" в свободен превод от руски автор В,Г,Гусев, при който се използва ловната страст на кучето при неговото обучение, директно обучавайки го на ловното поле, за постигане на бързи ловни резултати, като не се набляга на методите: Принуждение, Поощряване и Лакомство. Използва се ловната страст и се постига отличен контакт с водещия и в кратък строк се отработват у птичаря навици и привички, докато при другите методи са необходими месеци за постигането на желания резултат.:)

треньор

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 129
  • Профил
Отг: Пробуждане на ловните инстинкти на птичар
« Отговор #3 -: 29 Декември, 2008, 08:41:02 pm »
joro7201 написа:
Цитат
Тренер това е \"Евгерский метод натаски легавых\" в свободен превод от руски автор В,Г,Гусев, при който се използва ловната страст на кучето при неговото обучение, директно обучавайки го на ловното поле, за постигане на бързи ловни резултати, като не се набляга на методите: Принуждение, Поощряване и Лакомство. Използва се ловната страст и се постига отличен контакт с водещия и в кратък строк се отработват у птичаря навици и привички, докато при другите методи са необходими месеци за постигането на желания резултат.:)


Сигурен бях , че ще си кажеш кой е автора;)
Ще си позволя лукса да спомена някой важни неща за конкретния случай:
1. Убеден съм , че въпросния автор е описъл този метод преди МНООГО години- но трябва да се вземе предвид един много ВАЖЕН ФАКТ, а именно- през последните години ловната кинология направи огромен скок т.е.нервната система на ловните кучета днес е в пъти по-устойчива и развита. Това само по себе си означава ,че за \"днешните\" ловни кучета ползването на този метод е нелогично защото той е остарял/ нямам предвид че не работи/.Ето пример- преди двадесет години нормално един птичар почваше да прави стойка и да апортира на около 8-9м. възраст- сега нормално това става на 3-4месечна - резултат от усъвършенствана нервна система.
2.Преди да се доверим на руския метод , нека си отговорим \" Къде се намира Русия спрямо останалите държави и Кинологията?- никъде. Следователно се налага извода , че това е теоритичен и стар метод- лично аз немога да му се доверя..
 Незнам ти с колко кучета си работил но през мойте ръце са минали доста. Поради това смея да твърдя , че именно чрез метода на Поощрението се постигат най-добри резултати за най-кратко време. Ще дам пример със себе си: Ползвам основно метода на провокацията и поощрението и ЦЯЛОСТНОТО, ПЪЛНО обучение на един птичар при мене трае 30дни- за това време ВСИЧКИ кучета обучавани от мен до сега напълно и устойчиво са усвойли и запазили всички команди за послушание, както и необходимите изисквания за полева работа на птичаря-зигзагообразно претърсване на терена, двете стойки / предварителната и твърдата/ мекия апорт и коректен апорт от вода / без изтръскване/.Това става чрез постянна и ежедневна работа и то много поред години -не без значение разбира се са и вродените качества на чистопородния птичар......

joro7201

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
  • Профил
Отг: Пробуждане на ловните инстинкти на птичар
« Отговор #4 -: 30 Декември, 2008, 04:03:25 pm »
Не мисля че е необходимо да се правим на по- по най точно в това пространство. Не мисля обаче, че Русия е никъде в кинологията, просто нея не я допускат и не признават техните постижения, задай си сам въпроса защо. Не мисля че трябва да се стига до положението \"Монополизъм\" както го прави развъдника \"Черен Лом\". Тук сме все пак да си помагаме, а не да показваме кое куче е по-добро и от къде. Да ти тренираш аз също се занимавам с това от 86 година и не мисля че тук е мястото да си правя самореклама. Не мисля че е нужно повече да изтъквам доводи, че метода, важни са резултати те. И за 30 дена нможе да научиш кучето на общата дресировка\"Седни\", \"Място\", \"Легни\", \"Тук\" и \"Апорт\" но това не означава, че го прави работно куче, докато при цетирания от мен метод го прави работно.

треньор

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 129
  • Профил
Отг: Пробуждане на ловните инстинкти на птичар
« Отговор #5 -: 31 Декември, 2008, 06:41:01 pm »
joro7201 написа:
Цитат
Не мисля че е необходимо да се правим на по- по най точно в това пространство. Не мисля обаче, че Русия е никъде в кинологията, просто нея не я допускат и не признават техните постижения, задай си сам въпроса защо. Не мисля че трябва да се стига до положението \"Монополизъм\" както го прави развъдника \"Черен Лом\". Тук сме все пак да си помагаме, а не да показваме кое куче е по-добро и от къде. Да ти тренираш аз също се занимавам с това от 86 година и не мисля че тук е мястото да си правя самореклама. Не мисля че е нужно повече да изтъквам доводи, че метода, важни са резултати те. И за 30 дена нможе да научиш кучето на общата дресировка\"Седни\", \"Място\", \"Легни\", \"Тук\" и \"Апорт\" но това не означава, че го прави работно куче, докато при цетирания от мен метод го прави работно.

Колега, нещо се изнервяш ми се струва- успокой се малко...
Първо ни най-малко се правя на по, по най. Началното възпитание на човек изисква преди да напише нещо да се пойнтересува с какъв човек влиза в диалог- най-малкото за да не се излага и да запази собственото си достойнство..  С по-прости думи , казано : преди да се започне диалог виж какво си постигнал ти и какво опонента ти...
Рекламата не се прави с писане в интернет форуми , приятелю,а с постигане на нови и реални резултати- още по-малко реклама се прави с преписване на разни неща..
Позволяваш си лукса , да казваш какво мога и какво не да постигна за 30дни- защо не попиташ някого , който е по-стар от теб че това е най-малкото неетично , да неговорим за нещо по-сериозно.Ако искаш сам да си отговориш на доста въпроси и най-вече какво означава ИСТИНСКО ЛОВНО КУЧЕ , защо не разгледаш добре в сайта ми филмите от ловни излети....Я да те питам - твоя птичар остава ли неподвижин след вдигането на дивеча?? Ти с твое куче кое състезание спечели??- защото освен няколко С.Хуберта , с куче на 1.4месеца, направих класиране на ЦАЦИТ ,с куче от Черни лом..Знаеш ли какво е ЦАЦИТ, правилника известен ли ти е- НЕ Е , защото ако ти е известен щеше да знаеш, че никой никого не допуска в Световния елит - това трябва да се заслужи с реален резултат. Нали сега схвана каква глупост написа\" Русия никой не я допуска...\"
Казваш че 86г. обучаваш кучета, защо тогава вместо да преписваш текстове , не започнеш да изразяваш мислите си в темите на този форум- така хем ще е видно какво знаеш, хем ще бъдем полезни на повече ловци.. Какво ще кажеш??;)
;)

joro7201

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
  • Профил
Отг: Пробуждане на ловните инстинкти на птичар
« Отговор #6 -: 04 Януари, 2009, 07:06:48 pm »
4.При птичарите НЯМА СЛУЧАЙ в който чрез команда за послушание да се накара кучето да спре пред дивеча,

Тренер има начин и това се постига с тренировъчна въдица. Този метод се използва по време на ловни изпитания от доста треньори, които умело направляват своя питомник с скрити жестове от съдията. Наближавайки дивеча на кучето се подава лек сигнал от водача предварително отрениран на въдицата и кучето моментално застава на стойка, като се има предвид съдийството в България лесно се печели с някой друг трик.

треньор

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 129
  • Профил
Отг: Пробуждане на ловните инстинкти на птичар
« Отговор #7 -: 05 Януари, 2009, 10:59:21 am »
joro7201 написа:
Цитат
4.При птичарите НЯМА СЛУЧАЙ в който чрез команда за послушание да се накара кучето да спре пред дивеча,

Тренер има начин и това се постига с тренировъчна въдица. Този метод се използва по време на ловни изпитания от доста треньори, които умело направляват своя питомник с скрити жестове от съдията. Наближавайки дивеча на кучето се подава лек сигнал от водача предварително отрениран на въдицата и кучето моментално застава на стойка, като се има предвид съдийството в България лесно се печели с някой друг трик.


Тренировъчната въдица сама по себе си не представлява команда!!!
Ако си присъствал поне като зрител на някое състезание/ да не говорим за състезател/ , щеше да си наясно че и на състезанията от типа С.Хуберт , на инструктажа преди старта правен от съдийте, последните КАТЕГОРИЧНО забраняват вмешателство от страна на водача към кучето си в момента на контакта му с миризмата на дивеча- като всеки опит се наказва с дисквалификация. На практика съдийте се движат на метър зад водача, и няма начин да не забележат подобен опит. При по-тежките състезания от типа на Прилетна и Есенна Световна купа, по правилника на ФЦИ , преди започване на тура , водача е длъжен да остави свирката и абсолютно му е забранено да ползва всякакви команди и подсвирвания, жестове по време на ЦЕЛИЯ тур.Можеш да си сигурен , че и в този случай елеминацията е сигурна при опит да заобиколиш инструкциите...