Автор Тема: Подготовка на кучето за работа под земя  (Прочетена 1925 пъти)

joro7201

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 25
    • Профил
Подготовка на кучето за работа под земя
« -: 24 Декември, 2008, 06:24:39 pm »
Тунелът се приготвя над земята, а не се вкопава за да се избегне събирането на вода в него, след направата се затрупва и изравнява. Изготвя се от бетон или тухли с дебелина 15 см., а вътрешния отвор на дупката се офомя с височина 20 см. и ширина 18 см.Хубаво е подът на тунела да се облицова с глина, което позволява по леко придвижване и не претрива кожата на лапите на кучето в бетона. Таванът на тунела е подвижен, приготвя се от шперплат или от дъска и се закрепя за бетона с геобразни куки, които да позволяват бързото изваждане на дивеча и кучето. Таванът трябва да ляга плътно за да не пропуска светлина в него. За правилното проследяване на движението в тунела на дивеча и кучето в тавана/дъската/ се пробират дупки 7-8мм.в  които се поставят сигнализатори, сламка с флагче, които се мърдат при преминаването на животното под тях. По дължината на тунела се правят 3 разширения:-дължина-60см.


 -ширина-60см


-височина-20см.


 

В двата края на разширенията се правят спускаща се преграда в която се пробиват 8-10 кръгли отвора с диаметър 3 см. позволяващ на кучето д а намира и облайва дивеча. Преградата стопира и ограничава движението на дивеча според нуждите на обучението. Когато кучето навърши 6 мес. възраст след смяна на млечните зъби е много полезно да се приучи да влиза в предварително подготвеният празен тунел, за неговото опознаване.При навършване на 7-8 мес. възраст се преминава към запознаване с дивеча, като първият път лисицата се затваря в първото разширение на тунела с помощта на спускащите се прегради. Ако кучето проявява агресивност и злоба през решетката облайвайки лисицата на последната се дава възможност, чрез дигане на преградите да премине към следващото разширение.Следейки движението по флагчетата на тавана и нейното стопиране в разширението за понататъшното облайване, като избягва пряк контакт между младото куче и лисицата, за да не бъде нахапано от самото начало на неговото обучение и да загуби интереса от преслевянето на дивеча в дупката.


 

Случва се при първото запознаване на кучето с дивеча да не прояви интерес, тогава с младото куче се пуска опитно куче за да пробуди агресивността му. Младото куче не умее настойчиво да преследва дивеча в тунела и когато изостане от него кучето често прекратява преследването и се стреми да напусне тунела, затова много е удобно прегради да има не само пред и след разширенията, а и в самия тунел които да позволяват спирането на лисицита и забавянето й, за да може да увлече след себе симладото куче на поглед. За да се чувства винаги победител на младото куче пре тренировки се предоставя дивеч, който не е агресивен и не влиза в бой с кучето и бързо отстъпва от него в тунела.При случай когато лисицата не желае да остъпи и приема схватката-в катива случай се дава кратък урок на кучето да облайва от 3 до 5 мин., след което бързо се изважда от тунела и се пуска през главния вход. Тичайки кучето в тунела към лисицата създава несигурност в нея и от отбрана минава в отстъпление.


 

Едновременното пускане на 2 или повече кучета не трябва да се случва, защото води до тяхната гибел, при което често се заклещват при среща с дивеча в дупката. Второто куче не можейки да се добере до дивеча се превъзбужда и почва да хапе първото. При повече от 2 кучета водачът трудно се ориентира за тяхното местоположение и движение в дупката и затръднява проследяването по гласа на кучето за развитието на схватката.

 

При продължителен лов е необходимо наличието на две кучета работещи с различен стил на работа. Първо се пуска не злобно обвайващо куче, което преследва и облайва лисицата из тунелите, при невъзможност да я изкара на пъвърхността или лисицата приема бой с кучето се пуска второто куче работещо със захапвания и влизащо в схватка с противника, със свежи сили то бързо изкарва лисицата от убежището й.