Автор Тема: Настървяване на гонче  (Прочетена 3845 пъти)

joro7201

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 25
    • Профил
Настървяване на гонче
« -: 24 Декември, 2008, 06:22:55 pm »
Гончето е длъжно с широко претърсване да намира следа на заек или лисица, да го вдигне от дневната му лежанка и да не губи следата преслевайки го с лай докато дивеча не бъде отстрелян от ловеца. Доброто гонче трябва да притежава широко и правилно претърсване, контакт с водача, упоритост в преследването на една и съща следа, да е с ясен и плътен глас, да преследва дивеча с една и съща скорост да има добра ориентация в гората и полето и тренираност и издръжливост. За гончето е особено важно систематичните тренировки от най-ранна възраст. Кучето трябва да се запознае с естествените местообитания на дивеча, да се чувства уверено, широко и смело да обхожда ловния терен и да не се бои да се отдалечи от водача, но в това време да съхрани контакт с него.

За да не се бои да се отдалечава от човека водачът поошрява самостоятелните отдалечаващи и претърсващи от момента на пускането от повод, необходимо е от време на време да повикате младото куче с глас или със сигнален рог. Идването по команда се поощрява всеки път с ласки и лакомства, но не трябва да го правоте често. От гончето се изисват дълги и самостоятелни претърсвания. В гората младото гонче се води рано сутрин, докато следите от зайци са свежи. Кучето се отвежда на границата на гората и полето, където следите са най-много и се избират места където срещата на кучето с дивеча е най-вероятна. Пускаме кучето от повода с команда \"Търси\" и направляваме кучето по маршрут, който ще ни даде повече шансове за среща с дивеча. Не се смущавай те, че вашето гонче на първо време не се отдалечава от вас, помнете че ваша задача е да научите кучето да претърсва и гони дивеча, а това става постепенно. Хубаво е младото гонче да се води в богат район на дивеч, където то може да вдигне заек от дневната му лежанка, вдигайки го кучето го подгонва и преследява на поглед дивеча до неговото скриване в гората или близкият храсталак. По време на гонидбата поощряваме и надъхваме кучето с думите \"Ето го, дръж, дръж\". Запомняте мястото където кучето е загубило заека от поглед и се притичва те на помощ посочвайки му следата, даваме команда \"Давай, търси, търси\", така кучето се запознава със свежата следа от заека, която преследява старателно, душейки земята и махайки с опашка, а когато загуби отново следата се притичайте и помогнете на вашето куче с думи \"Търси тук\", почнете да ходите в кръг от мястото на загубената следа, като постепенно увеличавате кръга докато следващото ви куче се натъкне на следата или вие самия вдигнете затаилият се дивеч, като внимателно следите кучето да не се прехвърли на следата на друг заек, а да остане на първия и настойчиво да проследи до нейния завършек. Така също е недопустимо да викате увлеченото в гонитба куче, то трябва да се изчака на мястото на неговото пускане от повода и да се повика едва тогава, когато гонидбата е приключила. Хубаво е гончето да се ползва само от един водач.

Настървяването на млади гончета със стари е уместно, само при първия излед, за по-бързото продуждане на интереса към дивеча и неговите следи.

joro7201

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 25
    • Профил
Отг: Настървяване на гонче
« Отговор #1 -: 27 Януари, 2009, 10:15:45 pm »
Често срещан проблем с гончетата е че при приключване на лова някой гончета увлек ли се в преследването на дивеча са се отдалечили много и не са се завърнали при невъзможност кучето да бъде изчакано и прибрано поради на нощта, старите ловци често оставят своята дреха на мястото на пускане на кучето от повода. Кучето пребирайки се от старата следа намирайки дрехата ляга върху нея и стопанинана му го намира рано сутринта без да губи много време в обиколки из района и спестява доста викове и гърмежи.
Най-добре е да се обучава едновременно с дратхаарт на същата възраст при положение, че дратхаара ще го ползваме основно за космат дивеч, при което се получава дратхаара задържа гончето да работи на късо и има по-добръ контакт с ловеца, а самото гонче отваря от своя страна дратхаара да търси на по-широко. Този метод е добър когато се ловува групово на къси гонки и се правят няколко гонки за деня и се постигат много добри резултати.